Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-30 22:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/skarpta-sl-regler-sprid-ut-er-och-kliv-inte-pa-fram/

STHLM

Skärpta SL-regler: Sprid ut er och kliv inte på fram

Nu är det förbjudet att kliva på vid framdörren i bussar i SL-trafik på grund av coronasmittan.
Foto: Hasse Holmberg/TT

På tisdag morgon skärps reglerna i SL-trafiken. Ingen får kliva på i bussens framdörr och alla passagerare uppmanas att sprida ut sig i vagnarna. På bussar sitter vita band som ska stoppa passagerare från att vara nära chauffören.

– Vi vill att resenärer sprider ut sig i våra fordon för att minska smittorisken, säger Andreas Strömberg, presstalesperson på SL.

De nya restriktionerna i SL-trafiken för att minska smittospridningen fattades vid två-tiden på måndagen vid ett möte mellan SL och trafikantbolagen Arriva, Keolis och MTR.

– Våra trafikentreprenörer har haft ganska stor oro bland sin personal. Framför allt bland förare. Det här är ett sätt att upprätthålla trafiken så att den ska kunna fortsätta rulla, säger Andreas Strömberg, presstalesperson på SL.

Vad gäller nu för alla SL-resenärer?

– Vi vill att resenärerna sprider ut sig i våra fordon. Från och med i morgon bitti kommer busstrafiken inte att släppa på trafikanterna i framdörrarna. På en buss går man på vid mittendörrarna eller bakdörrarna. På andra fordonsslag vill vi att man sprider ut sig och inte sitter så nära varandra.

Behöver man inte betala när man kliver på bussen där bak?

– Man måste fortfarande betala. Men de som har reskassa och normalt sett ska blippa framme hos föraren, vill vi att de hellre i stället betalar via app. Det gäller från i morgon bitti tisdag.

Varför har ni satt vita band längst fram i gångarna på bussarna?

– Det är för att skydda föraren. På tunnelbanan och pendeltågen kan du gå på i de första dörrarna för där är ju chaufförerna i förarhytter.

Vad gäller på tvärbanan och lokalbanorna?

– Där vi brukar ha konduktörer och personal kommer de inte längre att gå runt och visera, på framför allt spårvagnen på Djurgården. Det är den bedömning vi gör just nu,

Hur ska man bete sig som resenär?

– Man ska åka kollektivt om man är frisk, om man är sjuk ska man stanna hemma. Vi har haft ett minskande resande med minst 20 procent den senaste tiden och märker att det är färre som åker i kollektivtrafiken.

Hur ska resenärerna förstå de nya reglerna?

– De flesta som åker buss i morgon bitti kommer att mötas med anslag att man ska gå på där bak. Men det kommer kanske att ta ett tag innan man förstår varför busschauffören inte vill öppna framdörren.

Kommer ni att sanera kollektivtrafiken oftare nu?

– Nej, vi har våra vanliga städrutiner. Däremot vet vi att trafikbolagen städar personalutrymmen mer noggrant än tidigare. Men SL har inte gått in för att sanera trafiken på något sätt.

Bör människor åka kollektivt överhuvudtaget?

– Vi har inte fått några råd från myndigheter, utan man kan resa med kollektivtrafiken om man är frisk, men inte om man är sjuk. Men nu har ju Folkhälsomyndigheten gett råd om att man ska jobba hemma och det kan ju påverka antalet människor som är i kollektivtrafiken i morgon bitti, säger Andreas Strömberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg/TT