Miljardkostnad

Myndigheter begränsas av dyra it-system

1:42 min

Många svenska myndigheter använder föråldrade it-system, som är så dyra att underhålla att det blir svårt att samtidigt utveckla nya digitala tjänster.

– När jag pratar med it-chefer säger de att deras drömläge är att slänga in en brandbomb i serverhallen på it-avdelningen så att allting försvann och de fick bygga upp allt från början igen, säger Johan Magnusson som forskar om digitalisering vid Göteborgs universitet. Han har granskat över 70 organisationer inom offentlig sektor och deras digitala strategier.

Statens sammanlagda it-kostnader uppskattades under 2016 kunna vara så mycket som 30 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket. Forskaren Johan Magnusson menar att majoriteten av pengarna går till att underhålla gamla it-system som hindrar myndigheter från att digitalisera.

– Det är en jättekostnad för offentlig sektor. Problemet skapar effekterna att vi inte klarar av att vara relevanta för våra brukare. Vi är begränsade av det digitala arvet, säger han.

It-systemen blir särskilt dyra eftersom de ofta drivs av gammal teknologi. Om en myndighet till exempel vill utveckla en app för mobiltelefoner måste den anpassas till den föråldrade tekniken, vilket kan göra att det helt enkelt blir för kostsamt. På så sätt bromsar it-systemen digitaliseringen.

Kronofogden är en myndighet som håller på att ersätta sina gamla it-system. Bara under förra året fick myndigheten lägga runt 170 miljoner kronor på att förvalta och ersätta gamla it-system. Det har då inte funnits mycket över till att utveckla framtida digitala tjänster.

– Det är dyrt och ger myndigheten en ansträngd ekonomi. Ett antal goda idéer får stå tillbaka eftersom vi lägger en stor kraft på att ersätta detta arv, säger Johan Acharius som är it-chef på Kronofogden.