Finansminister Magdalena Andersson (S) till höger. Foto: TT

Ny språksatsning för föräldralediga utrikesfödda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens gör en specialsatsning för att få utrikesfödda kvinnor att lära sig svenska. Satsningen pågår under tre år med start 2020. Nästa år skjuter regeringen till 65 miljoner kronor, för att sedan öka satningen till 80 miljoner kronor under 2021 och 2022.

Satsningen är en av nyheterna i höstbudgeten som presenteras nästa vecka. Att få in den här gruppen på arbetsmarknaden kan enligt regerings kalkyl ge 37 miljarder i skattekassan.

– Det är viktigt att ha ett eget arbete, det är grunden till det svenska samhället. Alla som kan jobba – ska jobba, säger finansminister Magdalena Andersson (S) när hon gästade Morgonstudion på tisdagen.

Risk att de hamnar efter

Hon menar att grunden till att kunna ta sig i på den svenska arbetsmarknaden bland annat handlar om att kunna svenska och att den här gruppen riskerar att hamna efter då de är föräldralediga. Tanken är då att den här gruppen ska ha möjligheten att lära sig svenska när de är hemma med sina barn, för att på så vis inte halka efter.

– Det är stor risk att de hamnar efter i språkutvecklingen, säger finansministern.

Att få in den här gruppen på arbetsmarknaden skulle inte enbart leda till högre sysselsättning, utan även öka deras självständighet.

– Att ha en egen inkomst och försörjning ökar chanserna att kunna styra sitt eget liv och bestämma själv.

Slår man ut satsningen per kommun 2020 blir det inte ens 250 000 kronor (224 137kr). Varför inte satsa ännu mer?

– Det blir en del pengar, men det är inte en jättestor grupp. Den här satsningen ökar möjligheterna för gruppen att kunna gå på öppna föräldragrupper och kurser för att kunna träna på sin svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.