Människoexploatering

Krögare misstänks ha utnyttjat nyanlända

2:07 min

I dag inleds rättegången i Norrköping efter det första åtalet om människoexploatering. En krögare misstänks ha utnyttjad nyanlända som, enligt åklagaren, jobbat utan lön i hans restaurang.

Efter det första åtalet om brottet människoexploatering inleds i dag huvudförhandlingen i Norrköpings tingsrätt. En krögare misstänks ha utnyttjat två nyanlända personer i sin restaurang.

– Det är två yngre personer som har arbetat i en restaurang i Norrköping och som jag menar har vilselett att arbeta så tillvida att de trodde att de skulle få lön. Men det har inte utbetalats någon lön, utan de har bara fått mat och husrum, säger åklagare Eva Wintzell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Vad är den mest viktiga frågan för dig att bevisa för domstolen?

– Det är vad som är uppenbart orimliga arbetsvillkor för det är det jag menar att det är. Att se var gränsen går där blir intressant att se vad domstolen tycker.

Brotten människoexploatering infördes sommaren 2018, och kan – om det anses grovt – ge fängelse i som högst tio år.

Tanken är att rubriceringen ska kunna användas när personer hamnar i tvångsarbete, tiggeri eller arbete under uppenbart orimliga villkor.

Tidigare i år åtalades flera personer vid Jönköpings tingsrätt för människohandel och där hade åklagaren även med människoexploatering som en alternativ rubricering. Det åtalet ogillades. I Norrköpings tingsrätt inleds på torsdagen alltså rättegången efter det första åtalet där det misstänkta huvudbrottet är människoexploatering.

Att det tagit nästan ett och ett halvt år innan första åtalet kom handlar bland annat om att få brottsoffer vågar eller vill anmäla, enligt åklagare Eva Wintzell.

– Dels så är inte anmälningsbenägenheten så jättestor i till exempel restaurangbranschen. Personerna är kanske nyanlända eller skuldsatta. Dessutom är det svårt att bevisa vad som har skett eftersom det inte alltid finns vittnen eller annan bevisning, säger hon.

Det par som är målsägare i Norrköpingsmålet kommer från Bangladesh och är i 25 års-åldern. De gick till polisen när de inte fick lön.

Krögaren nekar till brott, han hävdar att paret inte har arbetat på restaurangen.

– Min klient menar att han har upplåtit husrum och jätten här personerna mat på restaurangen för att de har varit utan bostad, säger mannens försvarare Karin Carlsson.