Partierna samlas i dag

Polisen välkomnar samtal om gängvåld

2:14 min

Polisen har flera önskemål inför samtalen i dag när alla riksdagspartierna utom Sverigedemokraterna ska diskutera hur gängvåldet ska stoppas.

– Jag tycker det är väldigt positivt att man sätter sig ned och diskuterar vad man kan göra på kort och lång sikt. Det här är inget problem vi kommer bli av med över en natt. Det är väldigt allvarligt. Men jag tror att vi kan komma till rätt med det om vi gör en allmän mobilisering, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot och fortsätter:

– Vi har haft en väldigt besvärlig situation, det är väldigt hög och besvärlig brottslighet, säger han.

Efter den senaste tidens skjutningar, däribland dödsskjutningen av en kvinna i Malmö, träffas i dag alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, för samtal om hur gängvåldet ska kunna stoppas.

Det är inrikesminister, socialdemokraten, Mikael Damberg som bjudit in till samtalen. Det har kommit kritik från flera håll mot att SD inte är med.

Enligt inrikesministern ska partierna diskutera hur Sverige ytterligare kan mobilisera mot gängkriminalitet och skjutningar.

Rikspolischef Anders Thornberg har flera önskemål inför samtalen.

– Det handlar om resurser och det har man ju sagt att vi ska få, men det ska vara hållbart över tid. Det handlar om att man kanske måste renodla polisens arbete. Vi gör massa saker som inte är rent polisiära. Jag tror inte många vet att vi kör 60 000 fyllerister varje år, att vi tar hand om bortsprungna djur och att vi möter människor med psykisk ohälsa. Poliserna behöver syssla med polisiära frågor för att vi ska kunna bekämpa brotten, säger han till Ekot.

Han vill också se flera nya lagar och nämner en som han tycker är extra viktig.

– Det är den här datalagringsfrågan. Där blev vi av med möjligheterna att veta var olika mobiltelefoner befinner sig och vem som har pratat med vem. Ett domslut i EU-domstolen innebar att vi fick begränsade möjligheter. Man har gjort ett försök att rädda den lagstiftningen, men den är fortfarande inte tillbaka på samma nivå som innan. Det är oerhört allvarligt, säger Thornberg.

Han ser gärna så stor politisk enighet som möjligt.

– Ju bättre man kan komma överens och sätta kraft bakom, så kommer hela samhället att få en större slagkraft för att bekämpa den allvarliga brottsligheten. Vi måste ta tag i den här frågan nu, säger Anders Thornberg.