Sverigedemokraternas budget: Gratis blöjor och återvandringskansli

Sverigedemokraternas budget bygger på kraftiga nedskärningar på SFI, modersmålsundervisning och bidrag. Kommunalrådet Jörgen Fogelklou betonar att kommunens pengar ska till de som är i början och slutet av livet.
– Du ska inte få pengar om du är 30 år och sitter på en parkbänk. Då ska du vara med och bidra till samhället, säger han.

ANNONS
|

Sverigedemokraternas budget ser till stora delar ut som fjolårets budget. Här återfinns typiska SD-förslag som förbud mot böneutrop, tiggeriförbud och införandet av en Gustav Adolfsdag, som en ”lokal nationaldag” i Göteborg.

SD har hittat ett reformutrymme på 3,2 miljarder kronor. Det handlar om pengar som tas genom kapa delar av eller omfördela resurser inom stadsdelsnämndernas fördelningsmodeller samt grundskolans resursfördelningsmodell.

I dag finns det tolv olika fördelningskriterier i stadsdelsnämnderna, som bland annat utgår ifrån hur många invånare stadsdelarna har i olika åldrar. Dessa avgör hur mycket pengar stadsdelarna får. Ett av dessa kriterier handlar om andelen invånare som är från länder utanför EU-området.

ANNONS

– Vi har tagit bort kriteriet för om man när 0-20 år och kommer utanför Europa. Det här handlar om de låga förväntningarnas rasism, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou.

LÄS MER:Alliansens budget bygger på besparingar över hela linjen

Restriktivare biståndsbedömning

SD:s budget bygger också på att det framöver ska finnas en restriktivare biståndsbedömning i stadsdelsnämnderna. Detta ska innebära att bistånden kapas ned med 15 procent, eller sparar runt 120 miljoner kronor.

– I våra stadsdelsnämnder satsar vi på äldre och yngre. Är du mitt i livet, vad ska en stadsdelsnämnd göra för dig då? Du ska inte få pengar om du är 30 år och sitter på en parkbänk. Då ska du vara med och bidra till samhället, säger Jörgen Fogelklou.

Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou presenterar nästa års budgetförslag.
Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou presenterar nästa års budgetförslag. Bild: Jenny Ingemarsson

LÄS MER:S vill införa anställningsstopp för administrativ personal

I dag bygger grundskolans resursfördelningsmodell på att 90 procent av skolpengen fördelas jämt medan de kvarvarande 10 procenten fördelas genom ett socioekonomisk index. I grova drag innebär det att de pengarna går till skolor som ligger i de mest utsatta områdena.

Det här vill SD egentligen skrota helt, men eftersom det är lagstadgat drar man ner det socioekonomiska tillägget till en procent. Andra nedskärningar handlar om att sparka hälften av alla kommunikatörer i staden, byta ut den ekologiska kosten till närproducerad, spara in pengar på modersmålsundervisning, och avgiftsbelägga SFI.

ANNONS

Ni skriver också i er budget att Göteborg inte ska behöva betala för avgiftsfri simundervisning eftersom staden ligger vid havet?

– Göteborg ligger vid havet, har natursköna sjöar. Här har generationer efter generationer lärt sig simma. Varför ska kommunen ta ansvaret från föräldrar när vi har ett hav fem minuter härifrån. Gå och bada med dina barn. Klarar inte skolan av sitt uppdrag så får de äska pengar om en extra simlärare.

Satsningar på vård och skola

Reformutrymmet ska gå till satsningar på vård, skola, och trygghet, konstaterar Fogelklou.

– Vi lägger löken på laxen, ett antal förslag som vi brinner för.

Sedan Alliansen tog över makten i Göteborg betalar förskoleföräldrar förskoletaxa tolv månader om året. Detta vill SD, likt de rödgrönrosa, ta bort och återinföra 11 månaders-taxa precis som tidigare.

En annan satsning handlar om 15 miljoner kronor på blöjor. Bakgrunden är att Värmdö kommun hotade en friskola med ett vite eftersom föräldrar inte ska behöva ta med sig blöjor till dagis när de betalar maxtaxa. Ärendet är i nuläget överklagat till Högsta förvaltningsrätten.

Ett annat förslag handlar om att Göteborgs stad ska införa ett återvandringskansli för en kostnad på 30 miljoner kronor. En inrättning som ska hjälpa invandrare att återvända till sina hemländer.

ANNONS

Enligt Jörgen Fogelklou ska den nya budgeten ses som en steg mot att skapa en budget till 2021 som är duglig att styra med.

– Jag menar inte att vi har haft dåliga budgetar tidigare. Men att det är desto viktigare att tänka på att en vacker dag så ska vi kunna styra med vår budget.

– I Bromölla till exempel där vi styr. Där var de inte beredda på att ta styret. Det är klart att de la en seriös budget, men det blev som en chock när de skulle styra på en sådan budget.

LÄS MER:De rödgrönrosa vill finansiera satsningar med höjd skatt

Fakta: Förutsättningarna inför budgetomröstningen

Det finns fem budgetgrupper i Göteborgs kommun.

• Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) som styr staden sedan förra höstens val. De har tillsammans 24 av fullmäktiges 81 mandat.

• De rödgrönrosa (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ) är största oppositionsblock med 19 mandat.

• Socialdemokraterna, som står utanför samarbetet på vänstersidan och lägger fram en egen budget, har 17 mandat.

• Demokraterna står också utanför alla samarbeten och lägger fram en egen budget. Partiet har 14 mandat.

• Sverigedemokraterna, som också lägger fram en egen budget, har 7 mandat.

Förutsatt att alla partier/partigrupper röstar på sina egna budgetförslag och lägger ned sina röster när det fallit kommer alliansens budget vinna budgetomröstningen den 4 november.

ANNONS