Tyskland

Fler svenska företag i Tyskland – men få i öst

2:35 min

Andelen svenska företag som etablerat sig i Tyskland, sen muren föll för 30 år sen, har vuxit kraftigt. Men få svenska företag söker sig till delarna av Tyskland som en gång tillhörde DDR, enligt nya siffror från Tysk-Svenska Handelskammaren.

– Gamla Östtyskland är inte särskilt populärt bland svenska företag, utan man har mest etablerat sig i väst, och på senare tid också i Berlin, som har varit delat och kan räknas till båda delarna, säger Frank Luthardt, presstalesperson på Tysk-svenska handelskammaren till Ekot.

För snart 30 år sedan, den 9 november 1989 blev det fritt fram för östtyskarna att passera gränsen till Västtyskland. Och sen gränsen öppnades och Tyskland återförenades ett år senare har många svenska företag hunnit etablera sig i landet. Enligt siffror från Tysk-svenska handelskammaren finns det i dag 1 680 svenska företag i landet. För fem år sen låg den siffran på 1200, det är en ökning med 40 procent.

Framförallt etablerar sig företagen i västra och södra Tyskland, i delstater som Nordrhein-Westfalen och Bayern, säger Frank Luthardt.

– De flesta svenska företag som etablerar sig där sysslar antingen med it, som underleverantörer till industrin, eller som detaljhandelsföretag. Och Berlin har vuxit väldigt starkt de senaste åren, där är det stor it-bransch. Det är väldigt hett att vara i Berlin och ha kontor där, säger han.

Men i de östra delarna, i de förbundsländer som en gång tillhörde DDR, är det ont om svenska företag. Bara fyra procent av alla svenska bolag i Tyskland finns där i dag. Andelen har till och med minskat med två procentenheter jämfört med för fem år sen.

Att knappt några av de tyska storbolagen har huvudkontor i öst är anledningen, säger Anna Liberg, Business Swedens tysklandschef.

– Går man in i Tyskland gör man det först och främst för att skapa sig tyska kunder. Och då är det väldigt viktigt vilket ekosystem du etablerar dig i. Den största utmaningen är att i östra Tyskland finns det inte lika starka ekosystem som det finns i västra Tyskland, säger hon.

Även om ekonomin i östra Tyskland har halkat efter så kommer nu signaler om en återhämtning. Framförallt tjänstesektorn spås i en prognos från tyska näringslivsinstitutet IWH i år växa mer i forna DDR än i väst. Och svenska företag kan dra nytta av ett öst på uppgång.

– En av de största utmaningarna för större och medelstora svenska företag i Tyskland de senaste åren har faktiskt varit tillgången på kompetens. Man har saknat servicetekniker, produktionsledare, eller personer till bemanningsbranschen. Det är positivt med östra Tyskland att man lättare kan hitta personal faktiskt, säger Anna Liberg.