Karolinskas följer nu Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer kring smittfrihet Foto: Fredrik Sandberg / TT

Karolinska ändrar sig om symtomfri personal som testas positivt för covid-19

Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset fick kritik för att symtomfri personal som testats positivt uppmanades att gå till jobbet. Efter att Folkhälsomyndigheten presenterat nya kriterier för smittfrihet har Karolinska nu ändrat sig.

SVT har tidigare berättat om hur personal på Karolinska Universitetssjukhuset som testat positivt för coronaviruset – men som inte har några symtom – ändå uppmanades att gå till jobbet.

Det handlar om sjukhusanställda som kallats till provtagning för covid-19 inom ramen för en forskningsstudie. I ett internt policydokument som SVT tagit del av står det att:

Coronapandemin

”Om den provtagne är helt asymptomatisk vid provtagningstillfället bedöms man ej vara smittsam trots att man bär på virus-RNA”

”Finns en oro hos jättemånga”

Karolinskas pressavdelning bekräftade då för SVT att om man är symtomfri ska man gå till arbetet, och skrev i ett mejl:

”Provsvar dröjer minst 48 timmar, oftast mer, vilket innebär att när svar kommer så har personen även vid ett positivt test varit symptomfri i minst 48 timmar. Om symptom uppstår under de 48 timmarna ska man gå hem och vara hemma precis som vanligt vid symptom”.

– Det finns en oro hos jättemånga. För mig är det helt oacceptabelt, sade en anställd till SVT då.

Sju dagars väntan

Men efter att Folkhälsomyndigheten under tisdagen presenterade nya kriterier för smittfrihet har Karolinska ändrat sig.

I de nya kriterierna från Folkhälsomyndigheten står bland annat att ”symtomfria personer bör generellt inte provtas, men om det ändå skett så kan man bedöma dem som smittfria först sju dagar efter positivt prov.”

Karolinskas pressavdelning skriver i ett mejl till SVT att man följer dessa riktlinjer:

”Om det har gått sju dagar och en provtagen person fortfarande är symtomfri har medarbetaren en dialog med sin chef för att göra en bedömning utifrån medarbetarens arbetsuppgifter. Bedömningen kan handla om sådant som extra försiktighet om personen till exempel arbetar med immunkänsliga patienter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet