Ett år sedan mordet på Jamal Khashoggi: "Sverige måste sätta press på Saudiarabien"

2:37 min

Idag är det ett år sedan den saudiska journalisten Jamal Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, och nu höjs röster för att Sverige måste agera.

På onsdagsförmiddagen hölls en minnesmanifestation för den mördade saudiska journalisten Jamal Khashoggi, vid den saudiska ambassaden i Stockholm.

– Vi kräver att våra politiker tar ansvar och ser över vilken press man kan sätta på Saudiarabien. Det finns ekonomiska möjligheter, och man kan använda FN, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet och en av talarna vid manifestationen.

När journalisten Jamal Khashoggi för ett år sedan gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, skulle han ordna med papper inför sitt stundande bröllop. Men han kom aldrig ut igen.

Efter att först ha nekat till all inblandning erkände slutligen Saudiarabien att Khashoggi dödats, och att det ska ha skett oplanerat efter ett bråk inne på konsultatet.

Men en FN-utredning och ljudinspelningar pekar på att mordet var överlagt och att hans kropp sedan styckades. Enligt FN-utredaren har mordet troligtvis kopplingar till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, något som kronprinsen nekar till.

Khashoggis kropp har aldrig återfunnits. Elva män står nu åtalade, men ingen har ännu dömts.

I Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex hamnar Saudiarabien i botten - på plats 172 av 180. Just nu sitter omkring 30 journalister fängslade.

– Sverige måste pressa på för att stoppa att Saudiarabien håller i G20-möte nästa år. Det är inte lämpligt att en nation där pressfriheten är så allvarligt eftersatt ska arrangera ett sådant möte, säger Erik Larsson, styrelseledamot på Reportrar utan gränser.

Flera tongivande röster inom den svenska press- och yttrandefrihetsrörelsen vill alltså att Sverige ska öka sin press på Saudiarabien. Enligt Utrikesdepartementet lägger man press på saudierna bland annat genom EU.

– Vi eftersträvar gemensamt EU-agerande, och har genom EU framfört behovet av en grundlig och skyndsam utredning med full transparens från de saudiska myndigheterna. Sverige har också tagit upp mordet på Jamal Khashoggi i samtal med Saudiarabien på ministernivå, detta skedde senast i möte vid FN:s Generalförsamling i New York, säger Utrikesdepartementets presskommunikatör Erik Karlsson i ett skriftligt uttalande till Kulturnytt.

Vi har även sökt den saudiska ambassadören, som dock inte vill kommentera fallet eller manifestationen.