Alkompis träffar entreprenören Deqa Abukar som vunnit Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete med att demokratisera entreprenörskap.
Det är imponerande att Deqa Abukar vid 30 års ålder vinner samma pris som den berömde diplomaten Jan Eliasson, 83.
– Det betyder väldigt mycket. Raoul Wallenberg är någon man beundrat sen skolgången. Det är en ära för mig.
Deqa Abukar är en driven person. Hon var tonåring när hon var med och startade organisationen Bling, som främjar entreprenörskap bland underrepresenterade grupper i det svenska samhället, såsom minoriteter och kvinnor. Det görs genom utbildningar, workshops och rådgivning, bland annat. Bling har även en fond som används för att investera – ibland i just de entreprenörer de själva coachat.
Hon har även varit med och startade satsningen Shift tillsammans med Breakit.se, som syftar till att matcha idéer från förorten med riskkapital från finansvärlden. Initiativet belönades 2021 med Stora journalistpriset.
– Entreprenör för mig är egenskaper som en individ besitter. Det behöver inte nödvändigtvis leda till att de startar bolag, utan vad de gör utav dessa egenskaper. Min mamma till exempel, som faktiskt drev bolag, jag såg henne aldrig som entreprenör när jag var liten utan det var alltid en vit, medelålders man. Sen i vuxen ålder började jag reflektera och insåg att men gud, min mamma var ju entreprenör! Det finns så många andra individer som är det men inte känner igen sig i det begreppet.
Nu är Bling en bred organisation som har stöttat flera framgångsrika entreprenörer. Satsningen Healthy Women är något som Deqa Abukar framhåller.
– Det är en förening som främjar unga tjejers fysiska och psykiska hälsa. Jag minns att när hon som startade det kom till oss var det bara en idé hon hade och nu har hon gått från att arbeta lokalt i Järva till att leda en förening på riksnivå, säger Deqa Abukar.
Trots framgången medger Deqa Abukar att finansieringen är en ständig utmaning. Bling får delvis offentliga medel från till exempel Vinnova och Arvsfonden, och dels privata aktörer som Nordea.
– Vi måste hela tiden jobba med att få ihop finansiering till att driva verksamheten. Bland annat för att våra utbildningar fortsatt ska vara gratis, säger Deqa Abukar, att man ska behöva betala för dessa tjänster är inget alternativ.
Ser du på dig själv som entreprenör?
– Nu flera år senare vågar jag säga att jag är det. I början och många år in i arbetet så kände jag inte igen mig i det begreppet. Men nu säger jag det ändå. Framför allt tror jag att det handlar om min förmåga att hitta lösningar och drivkraft – det är mina egenskaper som spetsar till entreprenörskapet hos mig.
Vissa kanske skulle höja ett ögonbryn vad gäller entreprenörskap som lösningen på samhällets utmaningar, vad säger du till dem?
– Vi säger aldrig att entreprenörskap är hela lösningen, vilket känns jättebra. Det är klart att det inte kan lösa alla våra samhällsproblem.
Edgar Mannheimer