Svartjobben i restaurangbranschen

Fusket finns kvar trots hårdare krav

2:00 min

Kravet på personalliggare har lett till fler anställningar i restaurangbranschen, visar en ny rapport från Skatteverket. Men systemet är lätt att fuska med.

Ali, som jobbar i en restaurang i norra Sverige, berättar för Ekot att hans arbetsgivare konsekvent skriver in andra tider än de han egentligen arbetar.

– Det står att jag jobbat från 12 till 14. Och dagen innan står det 10 till13. Och innan det står det 10 till 12. Så här ser det ut.

Hur långa dagar har du jobbat i verkligheten?

– I verkligheten har jag börjat varje dag vid 8, fem i 8, och slutar vid sex, alltså 10 timmar, säger Ali, som egentligen heter något annat.

Sedan personalliggarna infördes i restaurangbranschen 2007 måste arbetsgivare ha en lista där personalen fyller i sina arbetstider. Syftet med lagstiftningen var att minska svartarbete.

Men att det fortfarande finns kryphål i systemet framkommer till exempel i en utvärdering från riksdagens skatteutskott tidigare i år.

Och även om Skatteverkets nya rapport visar att lagen har haft en positiv effekt på antalet anställda, så är man - även där - medveten om problemen som finns kvar.

– Att det finns möjligheter i det här att fuska, det vet vi, men vi kommer inte åt alla och det tror jag inte vi gör med någon lagstiftning som helst. Utan det här är ett steg i rätt riktning, säger Conny Svensson som är nationell samordnare på Skatteverket.

Skatteverket har fått bättre kontrollmöjligheter sedan personalliggarna infördes, säger Conny Svensson. Kontrollbesök görs dagligen över hela landet och enligt Skatteverket är det framförallt det som lett till fler rapporterade anställningar.

– Genom personalliggaren så har vi möjlighet att göra kontroller, kunna jämföra, stämma av och så vidare med sådant som vi normalt sett inte kan göra annars. Så personalliggaren är en oerhört viktig del i den reformen som finns, säger Conny Svensson.

Conny Svensson säger att kontrollerna har gett en effekt på löneutbetalningarna, som i genomsnitt har ökat med 12 procent på de företag som fått besök av Skatteverket sedan 2015.