Migrationsverket

Sverige kan bli först att utvisa till Syrien

2:06 min

Sverige kan bli ett av de första länderna i Europa som utarbetar en praxis för utvisningar till Syrien. Det säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till Ekot.

I slutet av augusti kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande angående asylsökande från Syrien, där man bedömer att säkerhetsläget i vissa regioner har blivit bättre. Det innebär bland annat att det blir möjligt att i vissa fall neka asyl eller verkställa utvisningar till Syrien  en tydlig förändring mot den tidigare bedömningen, som under flera års tid gett praktiskt taget alla asylsökande från Syrien åtminstone tillfälligt uppehållstillstånd.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till Ekot att Sverige nu kan bli ett av de första länderna i Europa som utarbetar en praxis för utvisningar till Syrien.

– Vi är nog bland de första i linjen här. Eftersom vi inte är politiskt påverkade så går ofta våra beslutsgångar lite snabbare. Så jag tror att Sveriges bedömningar kommer att vara något som många andra länder kommer att titta på.

Fredrik Beijer säger att ställningstagandet till en början endast kommer att påverka ett fåtal personer. I ett första skede kommer man att undersöka om man kan verkställa utvisningar av personer dömda till utvisning på grund av brott. Det handlar om ett tiotal personer i hela landet.

Men om det är möjligt beror också på hur syriska myndigheter agerar.

Trots att Sverige tydligt fördömt den syriska regimen, så är det inte kontroversiellt att inleda myndighetskontakter, säger Said Mahmoudi, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet.

– Utgångspunkten är att oavsett vad man tycker om den politik som det andra landet för, så måste man ändå ha en slags fungerande relation mellan de två länderna, säger Said Mahmoudi.

Men flera av de regioner i Syrien som Migrationsverket nu bedömer som möjliga för vissa personer att leva i, går inte att nå utan att passera områden med en högre konfliktnivå. Ett alternativ kan då bli att utvisa personer till huvudstaden Damaskus.

– Vi har bedömt det som så att om man är en resursstark person, har ekonomiska resurser utöver det vanliga, och har någon form av koppling till Damaskus, så kan man i undantagsfall förväntas ta skydd i Damaskus, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Men Shirin, som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan, och nu hoppas att hennes två systrar ska få uppehållstillstånd, har svårt att se att det kan bli möjligt att utvisa någon till Syrien.

– Beslutet är mycket felaktigt vad det gäller situationen för flyktingarna. De menar att situationen har blivit bättre i Syrien, men folk som bor där berättar annat. Det finns ingen säkerhet eller stabilitet, säger Shirin.