Covid-19

Falska läkemedel erbjuds på nätet

2:11 min

Tillverkare av falska läkemedel utnyttjar människors oro för coronapandemin genom att sälja verkningslösa medel, framförallt på nätet.

Nyligen gjorde Interpol en räd mot personer som försöker tjäna pengar på coronautbrottet.

Vid räden i 90 länder beslagtog Interpol i samarbete med Europol och nationella myndigheter både falska mediciner, verkningslösa coronatester och ansiktsmasker som inte fungerade, eller som såldes till överpris.

Samtidigt stängdes 2 500 webbsidor eller länkar till sociala medier, där de falska produkterna fanns till salu.

Beslagen värderades till 140 miljoner kronor. 120 personer greps, och drygt 30 ligor avslöjades.

Bland annat hade vitaminer och smärtstillande medel försetts med falska läkemedelsetiketter, som påstod att preparaten kunde förebygga eller bota Covid-19.

Enligt professor Susanne Lundin som forskar om falsk medicin vid Lunds universitet, är de här sättet att lura människor inte unikt.

– Dessvärre ligger det i linje med hur den kriminella marknaden brukar se ut. när det är brist på en vara, så brukar det väldigt snabbt dyka upp olika grå svarta marknader eller helt kriminella marknader som i det här fallet, säger Susanne Lundin, som är forskare i etnologi. Hon ser en tendens att utnyttja att människor är desperata osäkra och rädda.

Susanne Lundin har inte forskat just om de falska coronamedicinerna, men varnar för att det finns stora risker med att köpa bluff-mediciner.

 – När det gäller falska läkemedel generellt, så kan det vara så att de innehåller kanske ingenting alls av de aktiva ingredienserna, eller lite grann om vi tar antibiotika, till exempel.

– Eller så har de ett helt annat ämne som kanske rentav är giftigt, säger Susanne Lundin.

Dessutom finns en risk med att de falska medlen invaggar människor i en falsk säkerhet, säger hon.

– När man tror att man har ett skydd, då är det riktigt illa. För då kanske man ger sig ut dit man inte bör vara, i god tro.

Så hur ska man undvika bli lurad?

– Det gäller att man tittar väldigt noga efter att den sajt man handlar på har en logga, som tydligt säger att detta är ett legalt certifierat apotek, säger professor Susanne Lundin.

Annika Digréus
annika.digreus@sverigesradio.se