Entrén till festivalen Way out west Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Way out west blir pilotprojekt för insats mot narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare med narkotika på konserter och festivaler.

Det uppger flera av organisationen Svensk lives medlemmar. Nu jobbar de tillsammans med polisen mot festivalknarket. Först ut blir Way out west i Göteborg.

Polisen i Göteborg kommer att göra en insats mot narkotika på Way out west i helgen. Insatsen är särskilt inriktad mot unga festivalbesökare mellan 13 och 20 år. På festivalen Summerburst i samma stad tidigare i sommar, gjordes en liknande insats mot samma målgrupp. Då upptäcktes ett 80-tal fall av narkotika.

– Insatsen är preventiv. Vi vet att unga människor går att påverka. Det kommer att finnas civilpoliser på plats i Slottsskogen men även representanter från socialtjänsten, säger polisens insatschef Andreas Staf-Welin.

”Negativ trend”

Polisen i Göteborg jobbar nära projektet Let’s hear it from the crowd som drivs av organisationen Svensk live i samarbete med bland annat Göteborgs stad, Göteborgs universitet och Way out west, och finansieras av Folkhälsomyndigheten.

– Många av våra medlemmar har länge haft en aning om att det är fler människor som är påverkade på festivaler i dag jämfört med för fem, sex år sedan. Vi ser det som en negativ trend. Insatsen på Way out west blir ett pilotprojekt, säger Marita Isaksson, projektledare på Svensk live.

Let's hear it from the crowd syftar till att ändra attityden hos konsert- och festivalbesökare. Att ”slå hål på myter om att musik, festivaler och narkotika är förbundna”.

– Som festival- och livemusikarrangör kan vi påverka attityder. Inte bara med konsekvenser som att ditt festivalband klipps om du blir påkommen med narkotika på festivalområdet, säger Marita Isaksson.

Dansk modell

Inspirationen till projektet kommer från Danmark, där Roskildefestivalen i flera år har samarbetat med musikbranschen på uppdrag av myndigheterna för att minska droganvändandet på festivalen.

– Man pratar mycket om att musik utsöndrar dopamin men om man till exempel dricker alkohol så frigörs inte dopaminet på samma sätt.

Har det projektet fungerat?

– Ja, det har gjort skillnad.

Andreas Staf-Welin på polisen i Göteborg säger att den generella berusningsgraden brukar vara lägre på Way out west än på andra stora festivaler.

– Men narkotika är ett upptäcksbrott. Det är vi eller säkerhetsorganisationen runt ett evenemang som måste fånga upp det. Nu testar vi det här i år, säger han.

Way out west hålls i Slottsskogen i Göteborg mellan den 8 och 10 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.