GÄNGKRIMINALITET

Regeringens löfte: Alla förslag på bordet i gängsamtal

2:01 min

På torsdagseftermiddagen samlades alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till ett första möte om hur gängkriminaliteten ska stoppas.

– Att vi får en bred uppgörelse om ett antal konkreta åtgärder. Vi har en del lagstiftningar på väg fram. Det är bra för regeringen att veta att vi har en stabil grund att stå på när det gäller de lagstiftningarna. Vi är från vår sida också angelägna om att lyfta fram de förebyggande insatserna, säger justitieminister Morgan Johansson.

Det var i söndags som inrikesminister Mikael Damberg bjöd in till samtal efter flera uppmärksammade skjutningar den senaste tiden. Samtalen inleddes idag fortsätter i nästa vecka, då ska konkreta frågor diskuteras. Så frågan är då hur partierna skiljer sig åt?

– Jag tror faktiskt när man hör partierna i rummet att man är ganska överens om det grundläggande, till exempel att vi måste skärpa synen på en del av strafflagstiftningarna, bygga ut de brottsbekämpande myndigheterna men att man också måste satsa på det förebyggande, säger Morgan Johansson.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell hoppas att samtalen leder till snabba åtgärder.

– Jag har pekat på de 10 förslag som vi har lagt från Moderaternas sida, alla har berättat hur de ser på situationen och jag har poängterat vikten av att det här inte blir en diskussionsklubb som tar väldigt lång tid utan att vi snabbt ska komma in och förhandla, säger han.

Regeringens besked att inte bjuda in Sverigedemokraterna till samtalen har fått kritik från flera partiet. Partiets rättspolitiska talesperson Adam Marttinen fanns på plats utanför regeringskansliet där samtalet hölls.

– Det hade blivit mer handling om vi hade haft en tydlig majoritet i det här samtalsrummet där Sverigedemokraterna är inkluderat, där vi kunde sätta ner foten och berätta för regeringen att det här finns det riksdagsmajoritet för och det måste ni genomföra, säger han.