Polisen

Poliser vill bli mer anonyma – oro för hämndaktioner

1:34 min

Polismyndigheten begär att regeringen ska ta bort kravet på att polisernas fullständiga namn och personnummer ska stå i polislegitimationen. Skälet är att poliser känner oro för hämndaktioner och trakasserier.

– Det är verksamheten som har sett att vi, med en ökande grov kriminalitet, som inte drar sig för att trakassera eller hota våra medarbetare, så har vi ett behov av att göra det lite svårare, göra så att det tar lite längre tid att få fram vem en medarbetare är, säger Martin Valfridsson, som är chef för rättsavdelningen på Polismyndigheten.

Polismyndigheten vill att tjänstekorten ska bli mer anonymiserade, något som Polistidningen var först att berätta om.

Av skrivelsen till justitiedepartementet, som Ekot har läst, framgår att polisanställda i dag känner ett starkt obehag för att visa sitt tjänstekort - med fullständigt namn och personnummer - när de ingriper mot kriminella. Poliserna är rädda att utsättas för "påverkansförsök och hämndaktioner".

Det förekommer, enligt skrivelsen, att tjänstekorten blir fotograferade och att polisanställdas uppgifter på så sätt hamnar i kriminella personers händer.

- Det är väldigt lätt att knappa in med sin mobiltelefon , och få fram en rad uppgifter om var vederbörande bor, vad man har för bil, vad anhöriga heter, och det kan användas för att uttrycka väldigt sublima hot mot våra medarbetare, som påverkar verksamheten negativt, säger Martin Valfridsson.
Uppgifterna på polislegitimationen kan till exempel användas för att få fram bostadsadress, telefonnummer, civilstånd och betalningsanmärkningar, konstaterar Polismyndigheten.

Att göra det möjligt att utfärda tjänstekort som inte innehåller personnummer och hela namnet skulle göra stor skillnad för trygghetskänslan och minska utsattheten, enligt Polismyndigheten, som tycker att det kan räcka med att ange exempelvis initialen i tilltalsnamnet och efternamn på polislegitimationen.
Det här skulle ju betyda att det blir svårare för den som utsätts för ett polisingripande att identifiera den polis som har gjort det. Hur ser du på det?
- Alla tjänstekortsnummer är offentliga hos polisen, vilken tjänsteman som har det. Det handlar bara om att det tar lite längre tid. Den som anser att en polisanställd har agerat felaktigt kommer alltid att kunna anmäla eller höra av sig till den eller dennes chef för att påpeka vad som har skett, säger Martin Valfridsson.

Regeringen har skickat begäran på remiss. Svaren ska vara inne senast den första oktober.