
Sprängningarna ökar över hela landet
Antalet anmälningar om sprängningar i Sverige har ökat i år jämfört med 2018. Ökningen syns inte bara i Region Syd, där Malmö ingår, utan på flera håll i landet.
Ekot har jämfört alla anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning under de tre första kvartalen i år, mot samma period 2018.
För hela landet har anmälningarna ökat från 113 till 173. Ökningen har skett i alla regioner förutom Region Stockholm, som minskat, och Region Mitt, som varken ökat eller minskat.
Även försök till allmänfarlig ödeläggelse ingår i statistiken.
Den största ökningen har skett i Region Syd och Region Öst – som båda har mer än dubblerat antalet anmälningar. Ökningen är även stor i Region Väst.
– Det är inte längre ett storstadsproblem, utan det är ett fenomen som även har spridit sig till andra mindre städer i Mellansverige till exempel. Det tyder på att det är ett modus som används och som är mer vanligt förekommande. Att sprängningar är något som man tar till i flera olika syften: utpressningar, vedergällningar och hotsituationer, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet.
Förklaringar till den här utvecklingen är, enligt flera personer som Ekot pratat med, att det i vissa fall kan lättare få tag på sprängdeg än vapen. Vilket i sin tur kan hänga ihop med dom skärpta vapenlagarna, som införts senaste åren.
Vapen har även en större spårbarhet och de upplöser inte sig själva vid ett dåd – likt explosiva varor.
– Svårigheten, likt vid en brand, är att många spår brinner upp eller sprängs bort. Och det är absolut en svårighet i de här ärendena, säger Peter Wahlberg, polisområdeschef i Norrköping.
Fakta: Anmälningar om sprängning
Region / Anmälningar 2018 / Anmälningar 2019 (prel.)
Region Nord / 3 / 5
Region Mitt / 11 / 11
Region Stockholm / 38 / 33
Region Öst / 9 / 21
Region Väst / 15 / 28
Region Syd / 32 / 68
Region Bergslagen / 5 / 7
Hela landet / 113 / 173
Siffrorna avser anmälda brott, allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, även försök till brottet innefattas. Statistiken gäller perioden 1/1/2018-30/9/2018, samt 1/1/2019-30/9/2019.
Källa: Brottsförebyggande rådet