Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven

Stefan Löfven: ”Mörk framtid i svensk politik”

JERUSALEM. Stefan Löfven attackerar Jonas Sjöstedt för att V ”blir beroende av SD” – och anklagar oppositionen för att föra Sverige mot ”en mörk framtid”.

Statsministern är i Jerusalem på en internationell Förintelsekonferens, men följer noga den politiska turbulensen på hemmaplan:

Han säger också att S ”håller rent” mot antisemitism i det egna partiet.

Stefan Löfven i stor intervju.
Statsminister Stefan Löfven (S) på plats i Jerusalem.
Foto: Arne Lapidus
V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven under debatten tidigare i år.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven deltar i en stor konferens om Förintelsen och antisemitism på förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem. Ett 50-tal internationella ledare är på plats, bland dem Vladimir Putin, Mike Pence, Emmanuel Macron och prins Charles.

Men Löfven är naturligtvis också upptagen av sina inrikespolitiska problem sedan oppositionen enats om att köra över regeringen och januaripartierna i en budgetfråga.

Expressen fick ett samtal med statsministern om hur han ser på krisen, på V-ledaren Jonas Sjöstedt och på att oppositionen bryter ut en fråga ur budgeten.

Stefan Löfven: ”Se var det här slutar”

Stefan Löfven har tidigare försäkrat att ”det här är absolut inte slutet för januariöverenskommelsen”. 

Med bakgrund av vad som har hänt, var det lyckat att reta upp V för ett år sedan genom att förklara att de inte skulle få något inflytande?

– Vi måste ta ansvar för Sverige. Vi hade suttit i fyra månader och försökt få till en regering och hade inte lyckats. Vi fyra partier tar ett ansvar och ser till att få till ett samarbete som ska adressera integrationen så att människor kommer in i arbete snabbare, bryta brottsligheten och det programmet har vi kommit överens om. Det vanliga för Sverige är faktiskt att ha just minoritetsregeringar, det är det absolut vanligaste. För det har vi tagit ett ansvar att ta Sverige vidare.

– I januariavtalet var det viktigt att vi fyra partier fick till en överenskommelse om de här viktiga frågorna för att Sverige ska komma framåt. Se till att knäcka gängbrottsligheten, att människor kommer in i arbete, satsa på välfärden. 

C-ledaren Annie Lööf och S-ledaren Stefan Löfven efter en partiledardebatt i SVT:s Agenda, våren 2019.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi har fortfarande vårt generalavtal kvar, det är det som gäller. Det är den ordningen som gäller, fortsätter Stefan Löfven.

– Sedan måste nu faktiskt oppositionen fundera på vad de har för gemensamt program. Eller är det bara så att man ska ge sig på enskilda delar i det här. Och förenar sig Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna, vad har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gemensamt, det tycker jag är en intressant fråga.

Kan det bli aktuellt att bjuda in V för samtal om det här?

– Nu får vi först se var det här slutar. Men vi har ett januariavtal som vi tänker stå upp för. Och det innebär att det är vi fyra partier som resonerar om hur vi ser fortsättningen här.

Vem är du mest besviken på, Kristersson eller Sjöstedt?

– Kristersson sa hela valrörelsen och en bit efter det att han inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu är de ganska öppna, både Kristersson och Busch Thor, om att de ska de göra, så de har ju svängt 180 grader där.

– Jonas Sjöstedt, att han nu låter Sverigedemokraterna bli den avgörande kraften i politiken, i parlamentet, det är väldigt udda. Centern och Liberalerna sa att där vill vi inte vara av renhetsskäl. Där har nu Jonas Sjöstedt ställt sig och blir beroende av Sverigedemokraterna. Den frågan ska ställas till Vänsterpartiet.

Hoppas du att en ny V-ledare kan bli bättre från din utgångspunkt?

– Jag tänker inte alls spekulera i någon ny V-ledare. Det här är en principiell fråga. Ska Sverige kunna regeras med en minoritetsregering vilket är det vanligaste i svensk politisk historia, då måste det fungera på ett visst sätt. Att då bryta loss enskilda delar ur en budget när budgeten redan är beslutad, det är något helt nytt i svensk politik. Jag menar att det är oansvarigt.

Hur skiljer sig det här agerandet från Socialdemokraternas agerande 2013 när ni var i opposition och bröt ut en fråga ur budgeten?

– Det skiljer sig väsentligt åt för då behandlades hela budgeten. Man kan ha synpunkter på det naturligtvis, men då behandlades budgeten i sin helhet. Nu, i det här fallet, är budgeten beslutad av Sveriges riksdag och en månad senare kommer några partier och rycker ut en del och säger att nu ska den se ut så här i stället. Om alla frågor ska behandlas på det sättet, då har vi faktiskt en mörk framtid i svensk politik för då går det inte att regera landet och det vore olyckligt för omvärldens syn på Sverige.

– Moderaterna har tidigare tyckt att det var väldigt noga med att behandla just budgeten i ett sammanhang, i sin helhet. Nu några år senare tycker de helt plötsligt inte det och det är det som är så oansvarigt.

Stefan Löfven skriver i minnesboken på Yad Vashem över de 1,5 miljoner barn som mördades under Förintelsen.
Foto: OWE NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Din regering gör mycket mot antisemitism, men samtidigt får ditt parti kritik för antisemitism i de egna leden. Inte minst inom SSU, i Sydsverige och uttalanden av Ilmar Reepalu i Malmö. Hur ser du på det?

– Reepalu i Malmö är väl ändå några år sedan. Jag tycker att Malmö stads ledning gör ett väldigt bra arbete, seriöst arbete, strukturerat, i dialog med den judiska församlingen om att minska hatet mot judar. Det är allas vår skyldighet för det här är inte ett problem för enbart judar, antisemitismen är ett gift i vårt samhälle.

– Och det är vi väldigt tydliga med. Socialdemokraterna står mycket tydligt för detta. Är man socialdemokrat och ska vara med i vårt parti då står man faktiskt upp för judarnas rätt.

Din kollega i Storbritannien, Jeremy Corbyn, fick kritik för att han inte höll rent mot antisemitism i det egna partiet och vi såg hur det gick för honom. Är det något att dra lärdom av?

– Vi har inget att lära av det, av ett dåligt beteende att inte hålla rent. Vi håller rent. Och därför har det varit väldigt tydligt i vårt parti vad som gäller, också gentemot SSU när den diskussionen var, att är man med i Socialdemokraterna och vill vara medlem då står man upp för alla människors lika värde. Annars hör man inte hemma i vårt parti.

Det har blivit en väldig debatt om att Sverigedemokraterna står som inbjudare till en minnesstund för Förintelsen i riksdagen. En överlevande som är vän till dig har starkt kritiserat detta. Hur ser du på det?

– Riksdagen hanterar sina egna kommittéer och nätverk så det är riksdagens sak. Jag förstår mycket väl Hédi Frieds reaktion. Men det är riksdagen som måste svara på hur de hanterar sina nätverk och vilka som inbjuder.

Stefan Löfven efter oppositionens överenskommelse.


LÄS MER:
Uppgifter: De gör upp om att ta över efter Löfven (PREMIUM)

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.