Hör prins Daniel berätta hur slumpen gjorde att hans njurproblem upptäcktes och vad han gör för att fler ska donera organ. Foto: SVT/Året med kungafamiljen

Prins Daniel om njursjukdomen: ”Det var en slump att det upptäcktes”

Uppdaterad
Publicerad

Tio år efter sin njurtransplantation är prins Daniel frisk och pigg. Idag vill han vara en röst för dem som väntar på ett organ.

– Som förälder kan jag inte tänka mig något värre än att ha ett barn i behov av ett organ, som skulle kunna vara tillgängligt om viljan att donera var större.

I SVT:s Året med kungafamiljen berättar prins Daniel hur hans njurproblem upptäcktes av en slump, i samband med att han röntgades efter en skada han fick under en fotbollsmatch. Själva transplantationen gjordes för tio år sedan.

– Då var jag ju jättesjuk. Det var inte någon positiv period i livet. Direkt efter operationen mådde jag jättebra direkt – det var som att få ett nytt liv från en dag till den annan, säger prins Daniel.

“Ger gärna alla organ till sina barn”

I Året med kungafamiljen besöker prins Daniel Alexander Rydgren, som en vecka tidigare fått en ny njure av sin mamma Charlotta Tillbom.

– Det finns få saker som är ett så stort beslut, fast ändå så enkelt, säger Charlotta Tillbom.  

– Precis. Man ger gärna alla sina organ till sina barn, svarar prins Daniel.

Slår ett slag för donationsregistret

Prinsen menar att om man själv är villig att ta emot ett organ, eller vill att någon i familjen eller vänkretsen får ett organ vid behov – då är det rimligt att man själv är beredd att ställa upp.

– Det är bara att gå in på donationsregistret. Det tar kanske en minut – så fort går det – och det handlar om att rädda liv.

Här kan du registrera dig till donationsregistret: Socialstyrelsens donationsregister.

Vill du veta mer om vad kungafamiljen gjort under året – titta på Året med kungafamiljen på SVT1, den 22 december 20:00. Programmet publiceras på SVT Play natten till söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.