Coronakrisen

Lugnare för Migrationsverket – kan låna ut personal

1:35 min

Coronakrisen har lett till att betydligt färre asylsökande kommer till Sverige. Samtidigt har nya arbetsrutiner på Migrationsverket gjort utredningsarbetet effektivare. Och det har lett till att Migrationsverket nu kan komma att låna ut personal till andra myndigheter som är mer pressade under krisen.

– Om man säger ungefär en normalvecka så är det 400-450 asylansökningar. När det här inresestoppet infördes så fick vi en svag ökning, men det här har vi analyserat och detta är personer som reda befinner sig i Sverige som söker asyl. Och när vi tittar närmare på siffrorna, hur många det är som kommer in i landet och söker asyl, så är det en bråkdel av siffrorna, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Antalet nya asylansökningarna har redan har minskat till ungefär hälften av det normala och av de ärendena handlar majoriteten om personer som redan bor i Sverige, enligt generaldirektören. Söktrycket förväntas därför att minska ännu mer den närmaste framtiden. Samtidigt har Migrationsverket ställt om verksamheten för att minska risken för spridning av coronaviruset. Fler jobbar på distans, och arbetet har blivit mer fokuserat på utredningar och beslutsfattande. På det hela taget har arbetet med utredningar blivit effektivare menar Mikael Ribbenvik.

– Ja, vi jobbar ju med alla ärenden, asyl, studerande, arbetskraft, anknytning, medborgarskap. Hemarbetet minskar ju risken för sjukskrivningar, så det har varit framgångrikt. Så vi gör fler ärenden nu än i normala fall, och speciellt på asylsidan, säger han.

Den omställning som Migrationsverket har gjort de senaste veckorna innebär färre möten med de som har ärenden hos myndigheten. Myndigheten har dragit ner på servicenivån i väntrum och receptioner, men håller nu på att flytta personal till att arbeta via digitala kanaler, som chatt, mejl och telefon.

På flera andra myndigheter har cornakrisen inneburit ett kraftigt ökat tryck, men det gäller inte Migrationsverket, som nu istället tittar på möjligheten att låna ut personal till andra hårt pressade myndigheter.

– Vår myndighet minskar, så det är inte frågan om några utökningar, tvärtom så tittar vi på hur vi skulle kunna hjälpa andra myndigheter med vår personal, säger Mikael Ribbenvik.

Är det någon speciell myndighet där som du kan nämna?

– Vi för de diskussionerna just nu. Så jag får be att återkomma med det när vi har formaliserat och bestämt.