Skatteverket fokuserar på städbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Städbranschen kommer att hamna under Skatteverkets lupp i år. Skatteverket räknar med att hitta både svartarbete och illegal arbetskraft.

Varje år bestämmer sig Skatteverket för vad de ska granska särskilt noga.

I år handlar det bland annat om arbetsmarknadsbrottslighet och svartarbete i städbranschen. Skatteverket samarbetar med en rad andra myndigheter i granskningen. Det är framför allt polisen och Arbetsmiljöverket som kommer göra kontrollerna ute på arbetsplatserna där städningen sker.

– Man kommer kontrollera vilka arbetsgivarna och företagen bakom dem är. Sedan kommer vi att följa upp detta med kontroller av om man redovisar löner på ett riktigt sätt och så vidare, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Hög personalomsättning

Städbranschen omsatte förra året 42 miljarder kronor. 10 procent sker svart, enligt Skatteverket.

Det är svårt att genomföra kontroller av städbranschen eftersom arbetet ofta sker bakom låsta dörrar efter stängning och på helger. Personalomsättningen är hög och andelen utländsk arbetskraft är hög.

– Polisen och Arbetsmiljöverket kommer att kontrollera att man inte jobbar under vedervärdiga arbetsvillkor, och man kommer också göra kontroller med utgångspunkt i de bestämmelser som finns i utlänningslagen, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Riskerar råka fast

Det innebär de som jobbar utan arbetstillstånd riskerar att åka fast.

– Den risken finns givetvis för dem. Men det primära är att komma åt dem som utnyttjar de här människorna, säger Conny Svensson.

Utöver städbranschen kommer Skatteverket också granska byggbranschen och transportbranschen extra.

– När det gäller transporter med lätta lastbilar, där man bara behöver B-körkort, vet vi att det förekommer allt mer att man utnyttjar arbetskraft, säger Conny Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.