Influensa

Bättre tillgång till influensavaccin

2:31 min

Förra säsongen blev många utan influensavaccin. Nu har regionerna köpt in mer vaccin och tillverkarna har större lager för att möta efterfrågan.

Årets influensasäsong närmar sig. Förra året rådde stor brist på vaccin i många regioner, eftersom fler än väntat ville bli vaccinerade, men i år tror Folkhälsomyndigheten att vaccinet ska räcka.

– I år har regionerna beställt mer vaccin och även vaccinleverantörerna har en större beredskap och har större lager av vaccin så att det inte ska uppstå en bristsituation även i år, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Förra året tog vaccinet slut i många delar av landet, eftersom efterfrågan blev större än vanligt. Att ett fyrvalent vaccin introducerades, som alltså skyddar mot fyra influensastammar istället för som tidigare tre, kan ha bidragit till det ökade intresset då. Trots vaccinbristen var det mer än en miljon 65-åringar och äldre som vaccinerades, vilket är en ökning med två procent jämfört med säsongen innan.

Eftersom Världshälsoorganisationen tog längre tid på sig än vanligt för att bestämma vilka stammar som ska ingå i höstens vaccin, kommer vaccinationsstarten bli försenad. Från den 19 november erbjuds riskgrupper och äldre att få vaccin genom regionerna, vilket är några veckor senare än vanligt. Men det kan vara en fördel, säger Mia Brytting:

– Det som är viktigt är att man inte vaccinerar för tidigt för skyddseffekten klingar av med tiden. Oftast brukar ju epidemierna dra igång efter jul-nyår. Epidemien brukar toppa efter nyår.

Hur intensiv influensasäsongen blir den här gången går inte att säga, enligt Mia Brytting, men man brukar följa hur influensan varit på södra halvklotet, som nu är i slutet av säsongen:

– Det har varit väldigt olika för olika länder. Jag vet att Australien hade en konstig epidemi eftersom det i de tropiska regionerna aldrig klingade av mellan vår- och höstvågen. Så de fick en ovanligt tidig start, men det blev en ganska lugn säsong, trots allt.
På södra halvklotet så pågår det fortfarande en liten släng av influensa B i Chile, men annars i alla de tempererade länderna på södra halvklotet, där har de klingat av.

Folkhälsomyndigheten bedömer att de stammar som kommer att cirkulera i Sverige blir H3N2 som brukar drabba äldre och B-Victoria som slår mot barn. Och det betyder att vaccinet ger bra skydd, fast inte 100-procentigt. Och är man frisk är det inte nödvändigt att vaccinera sig,säger Mia Brytting:

– Nej, det behöver man inte. Men man kan vaccinera sig. Till exempel jag som har äldre föräldrar vaccinerar mig gärna för att skydda dem. Det kan också vara så att man har världens drömresa på gång och inte vill bli sjuk. Då kan det vara bra att vaccinera sig, för vaccinet har väldigt få biverkningar.

Läs mer om årets influensa på Folkhälsomyndighetens sajt.