Stora skillnader i landet

Anhöriga till missbrukare får inte rätt stöd

2:04 min

Över hälften av landets kommuner följer inte Socialstyrelsens riktlinjer när det gäller stöd till anhöriga till missbrukare. Något som kan få konsekvenser.

1,5 miljoner svenskar är anhöriga till personer med missbruksproblematik. Men 63 procent av landets kommuner följer inte Socialstyrelsens riktlinjer.

Daniel, vars yngre bror Magnus missbrukar droger, är en av alla de anhöriga till missbrukare som saknar ett stöd från kommunen.

– Man står där och kan bara se på från håll hur det blir värre och värre.

Daniel och hans familj lever i ständig oro för den yngre brodern Magnus som börjat må allt sämre och självmedicinerar med olika nätdroger. De hör av sig till socialtjänsten för att göra orosanmälningar och söker stöd men tycker inte att de får någon hjälp från kommunen. Daniel börjar också själv må allt sämre.

– Man har en konstant känsla i kroppen att någonting kan hända.

Över 1,5 miljoner svenskar är anhöriga till en missbrukare, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

För anhöriga till missbrukare ska kommunen, enligt Socialstyrelsens riktlinjer, erbjuda samtalsstöd. Dels för att de anhöriga ska må bättre och dels för att de ska stöttas i att hjälpa sina missbrukande närstående att söka behandling. Men enligt siffror från 2018 saknar 63 procent av alla kommuner anhörigstöd.

– Kommunerna just nu är väldigt pressade och det blir lätt att man i första hand gör sådant som är akut. Samtidigt kan man se att det inte är så klokt egentligen att prioritera så. De här insatserna är sådant som på sikt kan förhindra missbruk och som gör att det snarare är en investering än en kostnad i längden, säger Ing-Marie Wieselgren är psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och landsting.

Insatserna för anhöriga skiljer sig också markant åt mellan regionerna. Norrbotten där Daniel och hans familj bor erbjuder bara 15 procent av kommunerna anhörigstöd enligt siffror för 2017.