Psykisk ohälsa

UD: Psykisk ohälsa ökar bland svenskar utomlands

1:27 min

Utrikesdepartementet (UD) och Sveriges ambassader runt om i världen har de senaste åren sett en tydlig ökning av antalet personer med psykisk ohälsa som blir nödställda i utlandet, säger Anton Dahlqvist på Utrikesdepartementet.

– Ofta har den drabbade en sjukdomshistorik redan från Sverige och så reser man ut på semester, och då är det inte ovanligt att man bryter sina vardagsrutiner man kanske sover mindre, konsumerar alkohol i andra mönster så det är en anledning. Sedan är det vissa som drabbas av akuta tillstånd, till exempel en psykos på grund av drogintag och så vidare, säger Anton Dahlqvist.

Utrikesdepartementet blir allt oftare kontaktade av oroliga anhöriga till personer med psykisk ohälsa som befinner sig utomlands. När personen väl får problem i utlandet blir ofta ärendet långdraget och svårlöst.

– Det här kan bli en väldigt kostsam process, det kan bli dyrt med sjukhusvistelser, man har inte någon försäkring, mediciner när hamnar i den här situationen.

Att det ökar är tydligt men vad det beror på är svårt att svara på, säger Dahlqvist.

– Det vi vet är att svenska reser väldigt mycket, det är billigt och lätt att resa. Man söker sig till resmål allt längre bort.