Vittnesmål om tortyr

Syriska regimföreträdare i Sverige utreds för krigsbrott

2:04 min

Företrädare för den syriska regimen som nu finns i Sverige utreds för bland annat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, det uppger åklagare för Ekot.
Under torsdagen inleds en historisk rättegång i Tyskland där representanter för den syriska regimen anklagas för brott mot mänskligheten, men även i Sverige pågår alltså liknande utredningar.

– Det finns pågående förundersökningar mot regimföreträdare som finns här i Sverige och det rör då krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, säger kammaråklagare Reena Devgun, som samordnar de åklagare som utreder krigsbrott.

Åklagaren vill inte gå in på detaljer i de pågående förundersökningarna mot regimföreträdare i Sverige.

– Jag kan inte svara på hur nära vi står att väcka åtal, det jag kan säga är att det här är ett långsiktigt arbete och det råder ingen preskriptionstid för den här typen av brott så därför menar vi på att utredningen kan komma att fortsätta under en längre tid, säger Reena Devgun.

Ali, som flytt från Syrien till Sverige, är en av dem som lämnat sitt vittnesmål till svenska polisen. Alis berättelse ingår i svenska förundersökningar mot regimföreträdare.

– Jag vittnade hur regimen dödade folk, civila folk, obeväpnade folk. Man kan inte se allt det där och hålla tyst. Att vi blev torterade och vittnade hur de torterade andra. Det var fruktansvärt, säger Ali.

Hittills har de högst uppsatta inom den syriska regimen inte kunnat ställas till ansvar inom FN-systemet eftersom Ryssland och Kina blockerat alla sådana försök i till exempel FN:s säkerhetsråd.

Människorättsjuristen Aida Samani på Civil Rights Defenders är en av dem som arbetat med att lämna in polisanmälan från syrier i Sverige. Hon hoppas att det ska leda till svenska rättegångar som den i Tyskland.

– Här ser vi ju i vart fall i Tyskland att med hjälp av de vittnesmålen och med hjälp av den dokumentation som människorättsorganisationer har insamlat så går det ju att bygga ett mål som i vart fall räcker till åtal, sen återstår det ju att se om det blir en fällande dom eller inte, säger Aida Samani.

Kammaråklagare Reena Devgun välkomnar att ansvariga personer inom den syriska underrättelsetjänsten, som anklagas för bland annat tortyr, ställs till ansvar i Tyskland.

– Rättegången i Tyskland är oerhört viktig, den visar ju på att den här typen av utredningsarbete ger resultat och att det inte råder någon straffrihet för den här typen av brott, avslutar Reena Devgun.