Anhöriginvandring

Majoritet vill ha försörjningskrav för anhöriginvandrare

2:28 min

Liberalerna anser att arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga måste kunna försörja dem. Det betyder att det nu finns en tydlig majoritet i riksdagen som vill införa ett försörjningskrav för den här gruppen.

– Det följer med stora kostnader om flera anhöriga också kommer till Sverige, och det viktiga är ju att vi har en situation där inte kostnaderna skenar iväg, säger Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm.

Den som kommer från utomeuropeiska länder och vill arbeta i Sverige måste kunna visa upp en månadslön på minst 13 000 kronor. Men till skillnad från många som beviljas asyl, och även svenska medborgare som vill ta hit en partner från tredje land, ställs inga krav på att arbetskraftsinvandrare ska kunna försörja familjemedlemmar som följer med.

Men nu anser alltså en majoritet i riksdagen att ett sådant försörjningskrav bör införas. Centerpartiet och även Sverigedemokraterna har den linjen sedan tidigare. Moderaterna landande nyligen i samma ståndpunkt, liksom Kristdemokraterna.

– Säg att du har en månadslön på minst 13 000 kronor, det är gränsen. Men det innebär då att en person kan deltidsarbeta på en pizzeria, tjäna 13 000 kronor i månaden, ta med sig sin hustru och sina tre barn, och det förstår var och en att det går inte ekonomiskt ihop, säger Hans Eklind,  migrationspolitisk talesperson i Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna har inte gett klart besked vad partiet har för inställning, men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson anser att det här är en fråga som skulle kunna lyftas in i den utredning som ska se över delar av regelverket kring arbetskraftsinvandring. Vänsterpartiet vill liksom Miljöpartiet inte införa försörjningskrav.

Rasmus Ling som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson påpekar att den som kommer måste ha en avtalsenlig lön, och att utgångspunkten ju är att är att man ska försörja sig själv och sin familj när man kommer som arbetskraftsinvandrare.

– Jag tror att Moderaterna och en del andra partier lever i en villfarelse om att det är lätt att komma till Sverige och få försörjningsstöd eller andra bidrag. Verkligheten ser inte ut så, säger Rasmus Ling.

Vänsterpartiet som vill dra ner på arbetskraftsinvandringen i stort, vill i stället att de som ändå kommer ska ha bättre villkor, som exempelvis löfte om heltidsanställning.

– För det andra är det så att arbetskraftsinvandring är ju för att vi har brist på arbetskraft, och då är det ju rimligt att om vi vill ha arbetskraften att vi också låter människor leva tillsammans med sin familj, säger Kristina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.