ELSÄKERHETSVERKET VARNAR

40 000 brandfarliga torktumlare sålda i Sverige

2:28 min

40 000 brandfarliga torktumlare har sålts i Sverige, men bara tio procent har hittats och åtgärdats.

– Den här produkten som har återkallats den här veckan eftersom att brännbart material från torktumlaren kommer i kontakt med värmedelar i produkten, och då börjar det brinna, säger Kim Reenaas, avdelningschef på Elsäkerhetsverket, som arbetar med marknadskontroll av elektriska produkter.

Torktumlarna är av märkena Hotpoints, Indesit och Ariston, som köptes av Whirlpool 2015. Efter övertagandet upptäcktes att torktumlarna var brandfarliga, och Whirlpool stoppade försäljningen. De har lokaliserat och åtgärdat runt 4 000 torktumlare i Sverige. Men totalt har omkring 40 000 maskiner sålts på den svenska marknaden innan felet upptäcktes. Men Whirlpool tonar ned risken för eldsvådor.

– Man brukar ju räkna med att en praktisk livslängd på en torktumlare är mellan sju och åtta år, och med tanke på att de första är producerade 2004 så har ju den livslängden passerat för ganska länge sedan, säger Håkan Blom är logistikchef på Whirlpool Nordic AB.

Men produktion och försäljning var igång ända till 2015, och Whirlpool känner inte till hur många av torktumlarna som fortfarande kan vara i bruk i svenska hem.

– Det är en siffra som vi inte vet. Men om det är någon som har en produkt som är inköpt mellan de här åren så är det bara att kontakta vår kundtjänst så kommer vi hjälpa till.

Om de farliga torktumlarna orsakat några bränder i Sverige är inte känt. Men i Storbritannien har myndigheterna krävt att Whirlpool återkallar 750 000 torktumlare och ersätter kunderna med nya, efter uppgifter om att de orsakat flera eldsvådor.

Aldrig tidigare har en myndighet i Europa återkallat produkter från konsumenter i så stor omfattning, enligt den brittiska myndigheten BEIS, Department for Business, Energy and Industrial Strategy.

– Man ska ha respekt för den här produkten. Generellt sett kan man säga att produkter som man använder i vissa utrymmen och kanske när man inte är vaken eller är hemma kan leda till katastrofala följder, säger Kim Reenaas på Elsäkerhetsverket.