Fejkar behandlingar

Tandläkarkliniker lurar staten på miljoner

1:55 min

Ett 50-tal privata tandläkarkliniker har avslöjats med skattefusk i Skatteverkets riktade kontroll som Ekot tagit del av. Kliniker har även hittat på patienter.

Skatteverket, som presenterar sin granskning idag, menar att det handlar om kliniker som försöker lura myndigheterna medvetet.

– Det finns de som fuskar i den här branschen, och som fuskar avsiktligt. Och då är det i ganska stor skala i förhållande till hur stora de är som aktörer, säger Mikael Taaler, enhetschef på Skatteverket.

I snitt har varje klinik undanhållit en halv miljon kronor från Skatteverket. Totalt kräver nu Skatteverket in runt 25 miljoner kronor från de granskade tandläkarklinikerna.

Det här är inte första gången Skatteverket ser problem i branschen. Men trots återkommande riktade kontroller, finns det fortfarande kliniker som håller undan skattemedel.

– De allra flesta gör rätt, men det är ett antal som är oseriösa.

Ett 70-tal misstänkta kliniker har granskats närmare, och en klar majoritet av dem, ett 50-tal, har fuskat med skatten, enligt Skatteverket.

Det handlar bland annat om dolda patientavgifter. Klinikerna har till exempel undanhållit information om swish-betalningar från patienter.

Ett annat återkommande tema är att tandläkarklinikerna ger olika uppgifter om antalet patienter, beroende på vilken myndighet de pratar med. För Skatteverket redovisar klinikerna färre antal patienter än de gör för Försäkringskassan, som betalar ut tandvårdsstöd.

– Det gör att man minimerar sina utbetalningar och ökar intäkterna.

Skatteverket har i sin granskning sett att flera kliniker lurat till sig pengar från Försäkringskassan genom att hitta på patienter som inte finns – eller fejkat omfattande behandlingar.

Men för att upptäcka den här typen av fusk krävs att myndigheterna går in och granskar varje klinik. Som det ser ut idag kan Skatteverket inte samköra sina data med Försäkringskassans.

– Det har mycket med sekretesslagstiftningen att göra, säger Mikael Taaler på Skatteverket.

Han tror att det kan behövas en lagändring här.

– Man skulle kunna samköra uppgifter för att skydda vårt välfärdssystem. För nu finns det ju möjlighet att redovisa mindre till oss, utan att vi får reda på det, om vi inte gör några aktiva handlingar.

En klinik som åkt fast för oredovisade swish-betalningar är den nedstängda tandläkarkliniken i Sävsjö, som P4 Jönköping har granskat, och där mängder av patienter fått sina tänder förstörda.

Sävsjökliniken, vars ägare Ekot inte lyckats nå, plockade också ut miljontals kronor från Försäkringskassan, för patienter som inte existerade i Skatteverkets papper.