Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen

Barngäng sätter skräck – boende håller sig inne

Barngäng sätter skräck i andra barn och boende i ett bostadsområde i Grums.

De har slagits med rör, tagit stryptag och kastat sten.

– Vi har haft problem en längre tid och det har eskalerat. Tyvärr handlar det om väldigt unga barn, 8-12-åringar, säger Kajsa Sohlberg, boende i området och förtroendevald i hyresgästföreningen.

Nu ska polisen och Grums kommun göra en satsning i området. 

Barngäng sätter skräck i andra barn och boende i ett bostadsområde i Grums.
Kajsa Sohlberg är förtroendevald i hyresgästföreningen i Grums och boende i området där barn sätter skräck i andra barn.
Foto: Privat
Barn vågar inte gå ut och leka och föräldrar vågar inte släppa ut sina barn, säger Kajsa Sohlberg i Grums.
Foto: Privat

Hyresgäster i ett bostadsområde i Grums vågar inte låta sina barn leka ute på lekplatsen av rädsla för andra barn som går till angrepp både verbalt och fysiskt.

– Vi har haft problem med barn som slåss sedan ett till två år tillbaka. Det har eskalerat. Det handlar tyvärr om väldigt unga barn, 8-12-åringar, som går till angrepp mot andra barn. De slåss med pinnar och rör, tar stryptag, kastar sten, och uttalar mycket grova ord. De säger att de ska ”sexa”, våldta. De skriker ”jag ska döda dig” till barn i deras egen ålder, 8-9-åringar, berättar Kajsa Sohlberg.

Hon bor i området och är även förtroendevald i Hyresgästföreningen som nu kräver att något görs för att komma till rätta med problemet.

Polisen: ”Barnen behöver hjälp”

Hyresgästföreningen har nyligen haft möte med bostadsbolaget, kommunen och polisen för att få hjälp.

En av dem som deltog var kommunpolisen Lennart Hynynen. Han säger till tidningen Hem&Hyra, som också skrivit om problemet, att det är oklart om föräldrarna överhuvudtaget känner till vad deras barn gör.

– Till hösten ska vi därför ha ett informationsmöte med tolkar för de här barnen behöver hjälp och det kan inte vänta. Om de beter sig så här nu så undrar man var det ska ta vägen sedan om inget görs, säger han till tidningen.

”Vi behöver hitta en form där vi kan umgås med barnen och familjerna”, säger Kajsa Sohlberg i Grums.
Foto: Privat

I ett brev till kommunen skriver Hyresgästföreningen – vilket även Hem& Hyra rapporterat om – att ”De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ”vi mot dem” vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart.” 

”Vi ska ju leva tillsammans här”

– Vi ska ju leva tillsammans i det här bostadsområdet och jag ser positivt på att vi verkligen ska kunna göra det. Det är bra att vi kan ha kulturella utbyten och lära av varandra. Men vi behöver hitta en form där vi kan umgås med barnen och familjerna. Att barnen kommer överens och är trygga är a och o, säger Kajsa Sohlberg.

Hon vill hitta ett sätt att samverka för att kunna vägleda barnen och stoppa deras destruktiva beteende.

Kajsa Sohlberg konstaterar att ”det är väldigt tufft i området”.

– Barnen vågar inte gå ut, säger hon.

Även vuxna får sig en släng av sleven och kan få höra både grova ord och att de inte ”ska lägga sig i”.

– En förälder berättade att hon blev spottad på när hon sa ”låt bli min dotter”, berättar Kajsa Sohlberg.

Hon förklarar att det är svårt att kommunicera med barnens föräldrar och att boende behöver hjälp med detta i form av exempelvis tolkar.

”Svårt nå fram till föräldrarna”

– Det är problem med att nå fram till föräldrarna och att berätta för dem vad som händer. Det är viktigt att vi kan ha en kommunikation så det känns okej att rätta barnen för att kunna hjälpa dem. Så att problemet kanske inte måste bli större än vad det behöver vara, menar Kajsa Sohlberg och tillägger:

– Det är viktigt att det sker på ett bra sätt. Om jag tillrättavisar ett barn vet jag inte vad barnet i sin tur sedan säger till sina föräldrar.

Vid mötet med bostadsbolaget och kommunen beslutades att en rad åtgärder ska vidtas för att förbättra situationen i bostadsområdet.

– Polisen har sagt att de ska börja visa sig mer här under sommaren och även delta under en aktivitetsdag som ska arrangeras. I höst, efter semestrarna, finns tankar om att ett samverkansprojekt som pågått i ett annat område, ska flyttas hit, säger Kajsa Sohlberg.

”Det som sker är väldigt allvarligt, och väldigt ovanligt”, säger kommunchefen Annika Lomarker om problemen med barn som hotar och slåss i ett bostadsområde i Grums.
Foto: Privat

”Ska starta aktiviteter redan i sommar”

Annika Lomarker är både kommunchef i Grums och vd för det aktuella bostadsbolaget. Hon bekräftar att kommunen har en plan.

– Vi ska gå in och hjälpa till både från kommunen och bostadsbolaget. Bland annat genom att engagera personal från fritidsgården som kan starta aktiviteter redan nu i sommar. Längre fram kommer vi att arrangera en gårdsdag. När vi jobbar så här använder vi alltid tolkar så att alla är med och förstår, säger hon och nämner även det projekt som Kajsa Sohlberg berättat om.

Annika Lomarker konstaterar att det som sker är ”väldigt allvarligt”.

– Och väldigt ovanligt. Vi har inte upplevt det någon annan stans. Vi tror att det är ett gäng med barn som triggar varandra på ett sätt som inte är bra, säger hon.

Så blir vädret

En oro över hur barnen mår

Hon säger också att det finns en oro över hur de här barnen mår.

– Det är viktigt att de i området som känner till vad som händer anmäler det till socialtjänsten, så att de kan gå in och utreda. Om de inte vet något kan de inte heller göra något. 

Annika Lomarker förklarar att det är en utbredd uppfattning att man inte kan anmäla så unga barn till polisen för hot och misshandel.

– Men det kan man. Polisen lämnar då ärendet vidare till socialförvaltningen, säger Annika Lomarker.

Kajsa Sohlberg säger att området annars varit lugnt och ”väldigt fint”.

Hon beskriver en fin gemenskap grannarna emellan som hon hoppas ska uppstå igen tillsammans med de nyinflyttade.

– Tidigare gick vi ut och tog en kopp kaffe med varandra. Alla satt ute. Men nu är det ingen som går ut. Vi har pratat med andra hyresgäster att om vi börjar visa oss igen kanske andra följer efter. Någon måste ta första steget. Det är viktigt att ta tag i det här problemet nu så det inte eskalerar. Att vi gör oss förstådda hos barnen, att de förstår att det är bättre att vara vänner och att alla kan leka tillsammans, säger hon.