Ny rapport

Fler känner oro för att övervakas på nätet

2:03 min

Allt fler är oroade för att storföretag ska övervaka och kränka deras integritet på internet. I en ny rapport från Internetstiftelsen har nära hälften svarat att de är oroade.

Rapporten ”Svenskarna och Internet” tas årligen fram av den oberoende organisationen Internetstiftelsen. I år har cirka 2 700 personer deltagit i undersökningen.

Den visar att nästan hälften, 46 procent, av de som svarat både känner sig övervakade och oroliga för att få sin integritet kränkt av storföretag på internet.

– Vi ser att oron för att stora företag som Google och Facebook ska kränka den personliga integriteten på internet har ökat fem år i rad. Jag tror vi har haft en ganska tydlig utveckling där det har varit en hel del dataläckor, det har varit en del kända problem med datorföretagen och att de har använt uppgifterna på fel sätt, säger Måns Jonasson som är digital strateg på Internetstiftelsen.

Mattias Jonsson och Eva Finney i Stockholm har funderat över integriteten på internet.

– Jag tycker det är obehagligt, jag tror det finns mycket aktivitet som man inte har koll på, säger Mattias Jonsson.

– Jag borde antagligen vara mer orolig än vad jag är. Jag har nog för mycket tillit än så länge, säger Eva Finney.

Rapporten visar också att användare av sociala medier har blivit mer restriktiva med att dela med sig av privata bilder och inlägg, där antalet användare som uppger att de gör de här sakerna nästan halverats på två år.

– Och det är en ganska tydlig utveckling. Man har sett att uppgifter kan läcka, man har blivit orolig för bilderna man postar - vem är det egentligen som kan se dem? Vi har kommit in i något av en backlash av sociala medier, där man helt enkelt tänker över sitt deltagande och använder dem på ett annat sätt än vad man gjorde för några år sedan, säger Måns Jonasson.

Internetstiftelsen har tagit fram rapporten sedan 2010 och i år är första gången Facebook-användandet minskar, samtidigt som sociala medier som Instagram och Snapchat inte ökar lika mycket som förut.

I år har man också ställt frågan om vad internetanvändare tycker är meningsfullt att göra på nätet. I topp hamnar nyhetsappar, och sociala medier och mobilspel i botten. Bara en av fyra tycker att sociala medier är en meningsfull syssla.

– Det kanske handlar om att många funderar på om det är värt att ansluta om man inte redan är ansluten. Här har sociala medier ett jobb att göra för att få oss att känna att det är meningsfullt och inte bara underhållning, säger Måns Jonasson. 

Eva Finney tycker att det är meningsfullt med sociala medier, men hon har funderat över sitt användande.

– För mig är det väldigt meningsfullt faktiskt. Jag följer personer som jag tycker är intressanta i politiken och samhällsfrågor och så delar jag det med folk. Jag tänker ibland att jag kanske inte borde vara med på Facebook, men jag har svårt att avstå från det faktiskt.