Novusundersökning

Anhöriga till poliser utsätts för hot och våld

1:58 min

Nästan var tionde polis uppger att deras yrkesval orsakat att familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

– Vi har hört under tid att det här blivit allt vanligare. Att det är sublima hot, som tagit sig uttryck att man säger att man vet vilka kläder ens barn hade på sig när man lämnade det på förskolan. Att man vet vilken bil man åker hem med, och att man till och med förföljer den, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

I undersökningen har nästan 3000 poliser svarat på frågor om hot. Svarsfrekvensen är 59 procent. Nio procent av poliserna som svarat uppger att deras yrkesval varit orsaken till att familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier.

Det finns ingen jämförbar siffra som visar om detta är en ökning eller minskning. Men i undersökningen uppger flera poliser att det blivit vanliga att de och deras familj kartläggs, via till exempel sociala medier.

– Det handlar till stor del är att det är så otroligt lätt att ta kontakt på sociala medier. Både med den enskilde polisen men också ibland med dennes familjemedlemmar.

Polisen Linus blev för ett år sedan hotad av en man i samband med ett gripande. Mannen dödshotade även Linus familj.

– Den här mannen uttrycker hot mot alla oss kollegor som var på plats, fyra stycken. Jag har kontroll uppe vid mannens huvud. Han kollar på mig och riktar hot mot mig först, och sen ger han sig även på min familj och mitt barn, säger Linus.

Mannen som uttalade hoten dömdes i våras mot sitt nekade för hot mot tjänsteman. Han dömdes då även för bland annat vapenbrott och övergrepp i rättssak.

Enligt undersökningen från Polisförbundet anser 72 procent av de tillfrågade poliserna att skyddet av deras id-uppgifter är otillräckligt. Polisförbundet vill att det ska bli svårare för allmänheten att ta reda på en polisanställds identitet.

Polisens namn borde ersättas med tjänstenumret i polislegitimationen och i offentliga handlingar, som till exempel anmälningar och utredningar, tycker Lena Nitz.

– Det handlar inte om att anonymisera polisen, utan att man inte behöver skylta med sitt namn, säger hon.

Advokatsamfundets förre generalsekreterare Anne Ramberg har länge arbetat med frågor som rör integritet kontra rättssäkerhet.

Hon säger till Ekot att man rent generellt ska vara försiktig i förändringar som leder till att allmänheten ges sämre insyn, och att det är viktigt med transparens i så stor utsträckning som möjligt.

En myndighet bör inte använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs, men Ramberg anser inte att denna proportionalitetsprincip överträds i förslaget om poliser identitetsuppgifter.